Hős vagy Gonosztevő? – The Superior Spider-Man #1

superior-spiderman

Miután a DC 2011-ben sikeresen rebootolta összes képregényét, a Marvel megirigyelve a konkurencia sikerét, hasonló elhatározásra jutott. Nekik azonban valahogy mégsem akaródzott kukába dobni az évtizedek óta futó történetfolyamokat, így legismertebb hőseik sorozatainak új címet és egyben új status quo-t adtak, hogy mindenki könnyedén bekapcsolódhasson a mókába. Ez a kezdeményezés a Marvel Now! nevet kapta, és ennek keretében Pókember is megváltozott formában került a polcokra. Korábban már taglaltam, hogy a The Amazing Spider-Man véget ért és most, nem sokkal utána indul a vadonatúj sorozat, a The Superior Spider-Man. Lássuk, hogyan is sikerült az elmúlt hetek legnagyobb közfelháborodásának örvendő cím.

ss1Kezdjük először is azzal, hogy kijelentünk egy nyilvánvaló dolgot. A szuperhősök nem halhatnak meg. Mindegy hogy kedvencünk az egyik oldalon még él és virul, majd egy lapozás után látszólag a másvilágra tér, valahogy mindig visszatérnek. Gondoljunk csak olyan hősökre, mint Hal Jordan, Barry Allen, Steve Rogers vagy akár Bruce Wayne. Rövidebb vagy hosszabb ideig halottnak tűnnek, de vagy így, vagy úgy mindenképpen újra magukra öltik a gúnyájukat. Most éppen Peter Parker erősíti az elhalálozott ikonok panoptikumát, akinek elkerülhetetlen visszatérése előtt nyomon követhetjük utódjának kalandjait. Ő pedig nem más, mint Doktor Octopus, aki minden tekintetben jobb, sőt, felsőbbrendű akar lenni a korábbi Pókembernél.

A The Superior Spider-Man első része a már jól ismert Daily Bugle szalagcímet, a „Hős vagy Gonosztevő?” címet kapta, ami a lehető legjobban passzol az új sorozat alapkoncepciójához. Itt van nekünk ugye egy szupergonoszunk, akinek sikerült felülkerekednie ellenfelén, méghozzá úgy, hogy testet cserélt vele. Az öreg, haldokló Otto Octavius mostantól a fiatal és sikeres Peter Parkerként élheti tovább életét. Mivel valamennyi megmaradt benne Peter moralitásából, nem hajítja ki a Pókember jelmezt, hanem tovább viszi elődje örökségét, de tudhatjuk, hogy ez nem lesz egy séta galopp.  Az első számban nyomon követhetjük, Otto miként próbál asszimilálódni új életéhez. Kezdve a munkahelytől, ahová korábban nehéz lett volna bekerülnie, hiszen nem éppen mutat valami jól az önéletrajzban a „több éves tapasztalat  világuralomra törő őrült tudósként” bekezdés. Ott van még a magánélet is, ahol most újra belép a képbe Mary Jane, aki egy hatalmas előrelépésnek számít egy olyan embernek, akinek May néni volt az eddigi legnagyobb skalpja. Ezen túl pedig a szuperhősködésSuperior_Spider-Man is terítéken van, amit egy egészen más perspektívából lát, exbűnöző lévén, ez pedig a továbbiakban kifejezetten érdekes lehet. Ebben a részben az új Sinister Six-szel száll szembe (Baljós Hatos volt magyarul, ha emlékezetem nem csal). A csapatot sokkal kevésbé bűnmegelőzés, annál inkább színtiszta arroganciából veszi üldözőbe. A korábbi hatos tagjaként, most a néhány másodrangú bűnözőből összetákolt galerit nem tartja méltónak a név birtoklására, főképp ezért számol le velük. Mindezt módszeresen, pár lépéssel előttük haladva, amire Peter-nek régen elég ritkán akadt alkalma. Szóval, egy szó mint száz, szórakoztató Otto-t a folytonos kudarcok után a nyeregben látni, de továbbra is ott motoszkál benne az a jól ismert megalomániás őrült. Célja, hogy minden téren túlszárnyalja Peter-t, akivel így halála után is tovább vívja kis harcát. Egyelőre azonban nem lehetünk benne teljességgel biztosak, hogy kibírja valami gaztett nélkül, és ezért is lesznek érdekesek a további részek.

Kijelenthetem, hogy igazán erős kezdés volt a The Superior Spider-Man első száma. Habár ezen a téren nem számítok annyira kompetensnek, de Ryan Stegman rajzai szerintem elég pofásra sikeredtek, és szívesen viszont látom majd későbbi számok rajzolójaként. Dan Slott írása mint általában, most is parádés, ám a rész végén található csavar láttán, akármennyire is mosolyra húzódott a szám, megmutatta, hogy mégsem annyira tökös gyerek, mint hittem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s