Elindult Brian K. Vaughan új képregénysorozata, a The Private Eye

tpeye_0

Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy nem rajongok a digitális képregényekért. Lehet ódivatú vagyok, de nekem egy képregény teljes élményt csak kézzel fogható, színes-szagos formájában tud nyújtani, és biztosan nem vagyok ezzel egyedül. Ettől függetlenül vitathatatlan a digitális disztribúció térhódítása napjainkban, ami betudható a letöltés nyújtotta kényelemnek, no meg az egyre jobban elterjedő tableteknek. Ezt észrevéve a nagy kiadók egyre többet invesztálnak a digitális képregényekbe. A Marvel például exkluzív tartalmakat ad ki ebben a formában, a jövőben pedig aláfestő zenével rendelkező olvasmányaik is elérhetőek lesznek. És ami még kétség kívül az effajta árusítás előnyére írható, hogy feltörekvő művészek könnyebben tárhatják a közönség elé munkájukat.

Ezt az utat választotta Brian K. Vaughan (Y: The Last Man) és Marcos Martin (The Amazing Spider-Man), akik nem szorulnak rá, hogy követőket toborozzanak maguknak, de mindkettejük érdeklődését felkeltette a képregénykiadás új iránya. Most induló, The Private Eye című sorozatukat kizárólag digitális formában tették elérhetővé, méghozzá önerőből, a nagy kiadókat megkerülve. Az első szám saját weboldalukon érhető el egy becsületkasszás rendszerrel, vagyis mindenki annyit szánhat a képregényre, amennyit az ér neki. A bevétel egyenesen a készítőkhöz kerül, amiből fedezhetik a további részek elkészültét. Na de lássuk, pontosan mit nyújt a The Private Eye.

A történet a távoli jövőben játszódik, ami egy olyan társadalmat mutat be, amelyben az internet már nem játszik szerepet az emberek mindennapjaiban. Nem volt ez persze mindig így, de annak következtében, hogy egy nap bedőlt az egész világháló, a teljes népesség összes személyes adata és minden olyan féltett titka felszínre került, amikről eddig azt gondolták biztonságosan vannak tárolva a felhőben. Mivel már senkinek sem maradt takargatnivalója, az emberek maszk mögé kényszerülnek bújni, annak reményében, hogy identitásukat elrejtve megőrizhetik a privátszféra illúzióját. Itt jönnek a képbe a modernkor magánnyomozóivá előlépő paparazzik, akik jó pénzért bárkiről lerántják a leplet. Ebben a szakmában tevékenykedik képregényünk főhőse, aki új kuncsaftjának köszönhetően egy felettébb furcsa ügybe keveredik bele. Vaughan egy érdekes utópiát tár elénk, nagyon ügyesen adagolva az első rész történéseit, szép fokozatosan bemutatva társadalmunk jócskán kifordított mását.

Érdemes odafigyelni a The Private Eye-ra, hiszen amellett, hogy ez egy igazán jó kezdeményezés két jól ismert alkotó részéről, a kész produktumért sem kár hozzájuk vágni némi aprópénzt. A készítők 10 részesre tervezik a sorozatot, de ennél jóval hosszabb távra terveznek weboldalukkal, ahol a későbbiekben más független művészeknek szeretnének teret adni, hogy hasonló módon kiadhassák képregényeiket.

A The Private Eye első része innen tölthető le: Panel Syndicate

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s