10 meg nem valósult szuperhősfilm

0-superhero cinema

Miközben évről évre egyre több képregényfilm köt ki a mozivásznakon, rengeteg olyan alkotás van, amely sosem jutott el a megfilmesítésig. A stúdiók döntnökei hol forgatókönyveket hajítottak a kukába, hol ennél jóval többet, akár dollármilliókat is, míg végleg le nem lőttek egy produkciót. A folytatásban tíz olyan elvetett szuperhősfilmet szedtem össze, amik igazán megérdemelték volna, hogy elkészüljenek.

1. X-Men Origins: Magneto

1-magneto

Az X-Men trilógia után a 20th Century Fox úgy gondolta, egy időre pihenteti a filmsorozatot, és a kontinuitásnak hátraarcot mutatva eredettörténeteket fognak elmesélni. Ebből az ötletből keletkezett az X-Men Origins: Wolverine, ami 2009-ben került a mozikba, nem sokkal utána pedig Magneto kezdeti lépéseit akarták vászonra vinni. A történet az erejével éppen ismerkedő, fiatal Erik Leschnert mutatja be, aki egy koncentrációs tábor rabja. Itt ismerkedik meg Xavierrel, aki felszabadító katonaként kerül a képbe. A film azt mutatta volna be, hogy a két barát hogyan válik szép lassan ellenséggé. Végül a forgatást a hírhedt 2007 és 2008 között zajló forgatókönyvírók sztrájkja akadályozta meg. Később a stúdió jobbnak látta inkább az X-Men: First Class-t elkészíteni, melyhez felhasználtak néhány részletet Magneto eredettörténetéből.

Fun Fact: Az X-Men filmekben Magnetót alakító Sir Ian McKellen akkoriban azt nyilatkozta, hogy időskora ellenére szívesen eljátszaná a fiatal mutánst. Mindezt úgy képzelte el, hogy számítógépes technikával fiatalítanak majd rajta a trükkmesterek. Tapasztalatból beszélt, ugyanis az X-Men: Last Stand-ben már alkalmaztak nála egy ilyen digitális arcfelvarrást.

2. Superman: Flyby

2-superman flyby

Minden azért J.J. Abramsnek sem jöhet össze. Régebben ő is írt egy Superman filmet, méghozzá teljes mértékben újraértelmezve a szuperhős mítoszát. A Krypton-on polgárháború dúl, az egyik tábor élén Jor-El, míg a másikén testvére, Kata-Zor áll. Mielőtt előbbi börtönbe kerülne, elküldi fiát, Kal-El-t a Földre, hogy ezzel beteljesítsen egy ősi próféciát. A történet innentől már a jól ismert vonalat követte volna, azonban mikor Clark Kent először mutatja meg magát a világnak Supermanként, Kata-Zor fia négy másik kryptoni társaságában meglátogatja őt, hogy leszámoljanak vele.
Ez a film még 2002-ben íródott, majd elég hosszú ideig próbáltak megfelelő színészt találni a főszerepre. Többek közt Josh Hartnett, Jude Law, David Boreanaz, Paul Walker és Ashton Kutcher is közelébe került annak, hogy magára húzza Superman gúnyáját. Ezalatt két rendezőt is elfogyasztott a produkció (Brett Ratner és McG) mire 2004-ben végleg elvetették az ötletet, teret adva a Bryan Singer által rendezett Superman Returns-nek.

Fun Fact: A Warner Bros. Ausztráliában szerette volna, ha leforgatják a filmet, amivel a direktori posztra kijelölt McG abszolút nem értett egyet, és végül otthagyta a produkciót. A rendező később bevallotta, hogy azért nem akart egy másik kontinensen forgatni, mert retteg a repüléstől.

3. Batman: Year One

3-batman year one

2000-ben gondolta úgy a Warner Bros, hogy a Joel Schumacher által csúnyán megtépázott Batman franchise-t újra kéne éleszteni. Darren Aronofsky-t bízták meg azzal a feladattal, hogy írja és egyben rendezze meg a filmet a nagysikerű 1987-ben megjelent eredettörténet, a Batman: Year One alapján. A képregény szerzője, Frank Miller is belefolyt a munkálatokba, ami végül az eredeti műre hasonlító, ámde a denevérember karakterétől túlságosan idegen megvalósítást eredményezett. A filmben Bruce Wayne nem kastélyban, hanem az utcán él, és milliókat kóstáló kütyük helyett a kukákban talált tárgyakból állít össze magának fegyvereket. Mivel a végleges forgatókönyv túlságosan elrugaszkodott Batman eredeti karakterétől a stúdió jobbnak látta inkább lefújni a filmet.

Fun Fact: A későbbi Dark Knight trilógia Batmanjének, Christian Balenek is felajánlották a főszerepet, de ő akkoriban még elutasította ezt a lehetőséget.

4. Spider-Man (James Cameron)

4-spider-man cameron

Bizony, minden idők két legjövedelmezőbb filmjének alkotója a 90-es évek derekán lehetőséget kapott rá, hogy írjon és rendezzen egy Pókember filmet. Cameron 47 oldalas vázlata alapján egy R-kategóriás szuperhős mozit akart csinálni. A film káromkodásokban bővelkedett volna, és egy szexjelenetre is sor került volna Peter és Mary Jane között. Végül pénzügyi és különféle jogi dolgokra hivatkozva fordított hátat a stúdió a komoly hangvételűre tervezett Pókember filmnek.

Fun Fact: James Cameron azt szerette volna, hogy a filmben szereplő Dr. Octopust Arnold Schwarzenegger alakítsa.

5. Wonder Woman (Joss Whedon)

5-wonder woman

Mielőtt a The Avengers-nek köszönhetően sikert sikerre halmozott volna a Marvelnél, Joss Whedon 2005-ben írt a DC-nek egy Wonder Woman forgatókönyvet. A vázlat azonban nem nyerte el a fejesek tetszését, és Whedon inkább távozott a produkciótól. Elmondása szerint senki sem lelkesedett a sztorijáért és nem hittek abban, hogy működhetne a vásznon. Az illetékesek azóta biztosan százszor megbánták már akkori döntésüket.

Fun Fact: Joss Whedon egy Batman szkriptet is készített, ami nagyon közel áll a szívéhez, és pár éve azt nyilatkozta, hogy egyszer szívesen megjelentetné képregény formájában.

6. Green Arrow: Escape from Super Max

6-green arrow

David S. Goyer, aki a Dark Knight trilógia és a közelgő Man of Steel film egyik írója még 2007-ben vetette papírra ezt az igazán ambiciózusnak tűnő szuperhősfilmet. A történet szerint Oliver Queen ártatlanul kerül be egy szuperbűnözőknek fenntartott börtönbe, ahonnan csak néhány rosszfiú segítségével tud megszökni. A kezdetben csak Super Max címre hallgató film társírója, Justin Marks elárulta, hogy több híres DC gonosz is felbukkant volna Oliver oldalán. Olyan neveket említett, mint Joker, Lex Luthor és Riddler. A megvalósítást végül a már említett írók sztrájkja akadályozta, és sajnos azóta nem történt előrelépés a produkciót illetően. Eközben kedvenc íjászunk már a tvben kalandozik, de David S. Goyer szerint még van esély arra, hogy elkészülhessen az Escape From Super Max. Bár így lenne.

Fun Fact: Mivel Justin Marks építészetet tanult, a lehető legrészletesebben megtervezte milyen lenne egy kizárólag szuperbűnőzöknek létrehozott börtön.

7. Batman Beyond

7-batman beyond

A 2000-es évek elején tervbe volt véve, hogy a nagysikerű Batman Beyond című rajzfilmsorozatból élőszereplős filmet csinálnak. Az ismert képregényírót és egyben a sorozat producerét, Paul Dinit érte a megtiszteltetés, hogy megírja a forgatókönyvet. Aki esetleg nem ismerné a sztorit, a Batman Beyond a jövőben játszódik, ahol a már idős Bruce Wayne egy fiatal srácnak, Terry McGinnisnek adja át a stafétabotot. Dini R-kategóriás megközelítésével nem volt elégedett a Warner Bros, és végül egy másik Batman filmet választottak ehelyett (talán már hallhattatok róla:), aminek a címe Batman Begins.

Fun Fact: Nem annyira fun, de sokkal inkább fact, hogy a sorozat egyik egész estés rajzfilmje, a Batman Beyond: Return of the Joker kötelező darab minden rajongó számára. A 2001-ben megjelent dvd-re készült alkotás könnyedén felvehetné a versenyt sok mozivásznon kikötött adaptációval.

8. Batman vs. Superman

8-batman vs superman

Ennek a filmnek az ötlete is a 2000-es évek derekán született meg. A forgatókönyv állítólag nagyon sötét tónusúra sikeredett, és ez is lett a veszte. A sztori az egyaránt élete mélypontján lévő Clark Kentet és Bruce Waynet mutatja be. Előbbi éppen elvált élete szerelmétől, Lois Lanetől, míg utóbbi feleségét megölte a Joker, aminek következtében végleg szögre akasztotta köpenyét. Ám Lex Luthor mesterkedésének köszönhetően sikerül egymásnak ugrasztania a két szuperhőst, akik miután kellőképpen agyonverik egymást, felveszik a harcot az igazi ellenséggel. A film forgatása 2003 elején kezdődött volna meg, és 2004 nyarát lőtték be a premier időpontjaként, aztán mégsem valósult meg az egész, mert a stúdió inkább két külön filmet szánt a hősöknek a dupla profit reményében.

Fun Fact: A Batman vs. Superman forgatókönyvét jegyző Akiva Goldsman írta az I Am Legend-et is. Ezért láthatjuk a 2007-es posztapokaliptikus filmben a soha el nem készült szuperhős mozi plakátját.

9. Spider-Man 4

9-spider-man 4

Habár a Spider-Man 3 sikerülhetett volna jobban is, rengeteg pénzt hozott, így nem volt kérdés, hogy jöhet a folytatás. Sam Raimi mint azt később bevallotta, ő sem volt kifejezetten elégedett a harmadik résszel, ezért az azt követő felvonást a lehető legjobbra akarta elkészíteni. A Sony közben folyamatosan sürgette, de a rendező elmondása szerint nem akart egy összecsapott filmet csinálni, emiatt jobbnak látta, ha elválnak útjaik. Így jött képbe a reboot ötlete és készült el a Marc Webb által rendezett The Amazing Spider-Man.

Fun Fact: Felicia Hardy, azaz a Fekete Macska szerepében Anne Hathawayt láthattuk volna, aki pár évvel később a The Dark Knight Rises-ban eljátszhatta DC univerzum-beli megfelelőjét, a Macskanőt.

10. Superman Lives

10-superman lives

Zárjuk a sort a leghíresebb el nem készült szuperhősfilmmel. Kevin Smith még 1996-ban írta meg a Superman Lives-t, amelyben Brainiac és Lex Luthor száll szembe az erejétől megfosztott hőssel. A rendezői szék közelébe először Robert Rodriguez került, majd miután lelépett egy másik film kedvéért, Tim Burton vette át az irányítást. A főszerepet a hatalmas képregényrajongó hírében álló Nicolas Cage kapta. További szerepekben láthattuk volna Courteney Coxot Lois Laneként, Kevin Spaceyt Lex Luthorként (ez később tényleg megvalósult a 2006-os Superman Returns-ben), míg Brainiac szerepére Tim Allen és Jim Carrey is esélyes volt. A film premierjét Superman karaktere megalkotásának 60. évfordulójára, azaz 1998-ra akarták időzíteni, de újabbnál újabb akadályokba ütközött a produkció. Burton nem volt megelégedve Smith szkriptjével és Wesely Stricket bízta meg, hogy írja át. Az ő verziója pedig már a Warner Bros.-nál ütötte ki a biztosítékot, mert a leírtak alapján túl sokat kellett volna költeniük a filmre, így került a képbe egy újabb forgatókönyvíró, akinek sztorija már valamivel olcsóbb megvalósítást kívánt. A stúdió a sok huza-vona után 1998 áprilisában hivatalosan is elvetette a filmet. Ezt követően többször megpróbálták feléleszteni a projektet, egy időben még az is szóba jött, hogy Will Smith alakíthatná Supermant. A hányattatott sorsú filmet több rajongó siratja azóta is.

Fun Fact: Egy amerikai filmes jelenleg a Kickstarteren kampányol, hogy dokumentumfilmet készíthessen a Superman Lives munkálatairól. A The Death of „Superman Lives”: What Happened? című alkotásban megszólaltatná a meg nem valósult filmhez közel álló személyeket, és tervei közt szerepel többek közt az is, hogy leforgatna 1-2 jelenetet az eredeti, Kevin Smith által írt szkriptből.

10 meg nem valósult szuperhősfilm” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Élet a Batman és Robin után | FilmDROID

  2. Thank you for another informative website. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information. dkeaedbegaag

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s