Iron Man 3 – Élménybeszámoló egy exkluzív vetítésről

iron downey jr

Mivel éppen időben pillantottam a Cinema City honlapjára és a nagy roham előtt tudtam jegyet foglalni, abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy egy exkluzív vetítés keretén belül tekinthettem meg az Iron Man 3-mat. A Kulton.hu szervezésében feliratosan, 2d-ben lehetett megnézni a filmet. Ez már önmagában dicséretes, ugyanis ódivatú kölök lévén, eredeti nyelven preferálom a filmeket, vászonról kiugró emberek és vadul rángatózó székek nélkül. A különleges vetítés persze nem merült ki ennyiben, ugyanis a stáblista legördülése után egy érdekes beszélgetésre került sor.

A kerekasztal beszélgetés résztvevője volt hazánk egyik legnagyobb képregényszakértője és a Kingpin kiadó feje, Harza Tamás, a Hollywood Hírügynökséggel már-már rocksztár státuszt elérő, szemtelenül tehetséges Szirmai Gergely, és Drenkovics Balázs, aki VFX artistként vett részt az Iron Man 3 munkálataiban.

Balázsnak köszönhetően megtudhattunk néhány kulisszatitkot a filmet illetően, aki mint elmondta, egyes, alig pár másodpercre látható effekteket akár kétszázféleképpen is el kellett készítenie, amik közül kiválasztották az illetékesek, hogy melyik legyen a befutó. Harza Tomi a tőle megszokott szakértelemmel és lelkesedéssel beszélt a film alapanyagául szolgáló képregényről és úgy általában a Marvel univerzumról. Gergő pedig nem hazudtolta meg önmagát, aki amellett, hogy röviden elmondta a véleményét a filmről, több megnyilvánulásán hangosan nevethetett a közönség (már az antré is poénosra sikeredett, mivel mikor felkonferálták, éppen nem tartózkodott a teremben). Amikor belement a könnyű célpontot nyújtó Ant-Man és a Guardians of the Galaxy cikizésébe én személy szerint nehezen bírtam abbahagyni a röhögést.

Emellett mindenképpen dicséret illeti az est moderátorát, akinek köszönhetően meglehetősen gördülékeny volt a beszélgetés, melyhez páran a közönség soraiból is hozzájárultak saját kérdéseikkel. Szóval nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen az eseményen, és örömmel venném, ha a jövőben is akadna hasonló program egyes filmek kapcsán.

Na, és milyen volt a film? Erről megpróbálok röviden értekezni, mert nem igazán szeretnék a spoiler rengetegbe fejvesztve beleszaladni.

pepper potts and tony stark

Az előzetes képsorok az első perctől kezdve azt sugallták, hogy ezúttal egy komor hangulatú Iron Man filmet kapunk majd. Az alapszcenárió egyébként indokolttá is teszi ezt, ugyanis a történet fonalát valamivel az Avengers történései után ragadjuk meg, ahol Tony Starknak álmatlan éjszakákat okoznak a Chitaurikkal folytatott küzdelem emlékei. A lelkét tépázó démonok elől a munkába menekül, és naphosszat csak fegyverarzenálját fejleszti műhelyében. Ebből rántja őt ki egy hidegvérű terroristavezér, a Mandarin felbukkanása, aki alapjaiban rengeti meg Tony már amúgy sem békés világát. Ezt a komoly helyzetet sikerült rengeteg humorral ellensúlyoznia az író/rendező Shane Blacknek. A film elejétől a végéig dőlnek a poénok, néha már talán túlságosan is. Valahol bőven fél táv után éreztem azt, hogy már indokolatlanul sok gag van az arcunkba vágva.

Ám a helyenként eltúlzott poénkodás felett szemet hunyva fantasztikus élményt nyújt az Iron Man 3. Egy hatalmas piros pont jár azért, hogy a hangsúlyt a páncél mögött található emberre fektették, így a játékidő oroszlánrészében Tony Stark high-tech maskarája nélkül kénytelen helytállni akár akcióban is. Ettől függetlenül azoknak sem lehet majd egy rossz szava sem, akik Vasembert szeretik látni parádézni, ugyanis ilyen jelenetekből sincsen hiány.

Még ami mellett nem lehet elmenni az a főellenség kiléte. Én személy szerint egyik előző film főgonoszától sem dobtam hátast, de a mostani nemezist viszont rendkívül ügyesen sikerült felépíteni. A Sir Ben Kingsley parádés alakításában látható Mandarin bőven tartogat meglepetéseket, amikre a trailereket és különböző promó anyagokat nézve nem gondolna senki. Ez pedig szerintem egy tökös húzás volt az alkotók részéről, ami jócskán megosztja majd a rajongókat.

Kisebb hibái ellenére az Iron Man 3 összességében roppant szórakoztatóra sikeredett. Shane Black mert egy az első két résztől nagyban eltérő filmet vászonra vinni, és sikerrel járt. Robert Downey Jr. továbbra is brillírozik, a látvány bámulatos, míg a történet kellően izgalmas és fordulatokat is tartogat a gyanútlan nézők számára. A Marvel Cinematic Universe második fázisa méltó nyitányt kapott, és kíváncsian várom, mit tartogat még az út, ami az Avengers 2. részéhez vezet.

Amúgy ez volt a 100. bejegyzésem. Yay!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s