Ilyen lett volna a 2002-es Batman vs. Superman film

batman vs supermanSuperman és Batman egymásnak ugrasztása nem új keletű ötlet Hollywoodban. Legutóbb 2002-ben próbálkoztak meg azzal, hogy ezt a két ikonikus hőst egy közös filmben láthassuk. A Batman/Superman: Asylum munkacímen futó alkotás forgatókönyve elkészült, de a forgatásra már sosem került sor. Ám a szkript elérhető az interneten, amit most röviden megpróbálnék összefoglalni az elejétől a végéig. Csak egy kattintás, és kezdhetjük!

A történet kezdetekor Clark Kentet láthatjuk, aki éppen magára haragítja egyik Daily Planetes kollégáját, mert munka utáni iszogatás helyett inkább a bűnüldözést választja Supermanként. Egy terrorista az oka a sörözés elnapolásának, akivel hősünk szembeszállni készül, de végül kénytelen megmenteni őt, mivel menekülés közben autóbalesetet szenved, és Metropolis dühödt polgárai rárontanak. Superman megmenti a majdnem halálra vert terroristát, aki mintegy köszönetképpen kryptonit port fúj az arcába és magára hagyja őrangyalát. Pont ez hiányzott szerencsétlen Clarknak, aki amúgy sincsen jó passzban, ugyanis éppen válófélben van Lois Lane-nel.

Ezután előbukkan a film másik főszereplője, Bruce Wayne, aki végleg szögre akasztotta a denevérszerkót. Mivel korábban valaki meggyilkolta Dick Grayson-t, ennek hatására morális kódexét sem forgatta már oly gyakran, így több alkalommal elég közel került ahhoz, hogy bűnözőket öljön meg. Ezért Wayne úrfi jobbnak látta, ha nyugdíjazza magát, mindezt pedig dögös barátnője, Elizabeth oldalán, akivel éppen összeházasodni készülnek. Pont mielőtt egybekelnének, a hölgyet megcsípi egy játékméh (esküszöm, így volt leírva), ami Joker hírhedt mérgét fecskendezi szervezetébe, melytől egy pokoli vigyorral az arcán örök álomra szenderül. Bruce igencsak bepöccen, ezért újra felölti álruháját, hogy nyomozásba kezdjen, és nem mellékesen bosszút álljon azon, aki megölte szerelmét. A dolog pikantériája már csak az, hogy az első számú gyanúsított, Joker már évek óta halott.

Ekkor érkezik el a pillanat, hogy két hősünk találkozik egymással, mikor Superman megpróbálja lebeszélni bosszúra szomjas barátját arról, hogy valami őrültséget kövessen el, aki természetesen nem hallgat rá. Ezzel meg is indul a várva várt konfliktus, ami naná, hogy egy későbbi bunyóban fog csúcsosodni. Ám mindenekelőtt Kal-El nyomozni kezd a titokzatos terrorista után, és kideríti, hogy a támadás mögött Lex Luthor áll, akit meglátogat a börtönben. Eközben Batman teremt egy elég dolgos estét a gothami kórház betegfelvételi osztályának, ugyanis végigveri a fél alvilágot Joker után kutatva. Végül eljut Toymanhez (aki feltehetőleg az említett méhet készítette), akinek mindössze egy kéztörés kell ahhoz, hogy megeredjen a nyelve, és elárulja: Joker visszatért. Nem sokkal ezután Batman a saját szemével láthatja, hogy ellensége valóban visszatért a másvilágról, és a viszontlátás örömének hevében autósüldözésbe kezdenek. A Batmobile végül a leállósávba kényszerül Joker rakétavetőjének köszönhetően, aki épp mielőtt végleg leszámolna nemezisével, fegyverhordozóinak hatására inkább olajra lép.

A következő jelentős történés akkor következik be, mikor Batman óvintézkedésképpen nagybevásárlást rendez kryptonitból egy kormányépületben. Ezt követőn két címszereplőnk újra találkozik, mikor Bruce elárulja, hogy ő bizony örökre le fogja horgasztani a vigyort Joker pofájáról, Clark azonban biztosítja róla, hogy meg fogja ebben akadályozni.

Eközben Lex Luthor mesedélutánt tart ügyvédjének, mikor is kiderül: Ő áll Bruce minden problémája mögött. Elárulja, hogy kinyomozta, ki valójában Batman, majd klónozta Jokert, és egész mesterkedésének az a célja, hogy egymásnak ugrassza a két hőst, ami reményei szerint Superman halálával végződik. Lex történetére pontot téve végez ügyvédjével, az őröket kiiktatja, majd úriasan távozik a börtönből.

Ezután érkezik el a végső leszámolás pillanata, mikor Joker megadja a pontos időt és a helyet Batmannek hol jöjjenek össze egy kis baráti csevejre. Superman viszont megelőzi az Arkham Elmegyógyintézet „hónap őrültje” cím többszörös nyertesét a találkozón, és megkezdődik két hősünk közt a harc. Batman hígított kryptonittal turbózza fel Supes páncélját, amivel nem öli meg, de ahhoz épp elég, hogy a súlycsoportkülönbséget a legminimálisabbra tudja redukálni. A kettős vérre menő küzdelembe kezd, ami a földön illetve a levegőben is zajlik egészen hosszú ideig. A csetepaté végül azzal ér véget, hogy Superman péppé veri Batmant egy parkoló táblával („Ó, parkoló tábla! Az egyetlen gyengém!”), majd fagyos leheletével megszabadul kryptonit áztatta páncéljától, és elrepül az űr felé szusszanni egyet. Batsnek azonban mindig van a tarsolyában egy kis meglepetés, így volt kollégája szárnyalásának hamar véget vet, mikor belelő egy kryptonit íjat.

Miközben Superman haldoklik, Batman elindul, hogy elintézze azt, amiért elsősorban érkezett. Mielőtt Jokert utolérné végzete, belekezd egy hosszas monológba, melyben felfedi, ő kreálta Elizabeth-et, hogy Bruce tökéletes feleségévé váljon, pusztán azért, hogy utána szépen elvegye tőle, ezzel őt az őrület szélére taszítva. Bats elsőre persze nem hisz ellenségének, de ekkor érkeznek a mindig célt érő flashback-ek, amikből rádöbben, Elizabeth tényleg nem az volt, akinek hitte (Bravó, világ legjobb detektívje, bravó!). A szörnyű igazság terhétől végül a földre rogy, remek alkalmat szolgáltatva Jokernek arra, hogy végezhessen vele, de az igencsak szar állapotban lévő Superman megérkezik az utolsó pillanatban egy nagy darab betont hajítva a bohócra. Ő még a földön fetrengve rájuk uszítja két szupererős csatlósát, akikkel a két hérosz már egyesült erővel, egymást segítve száll szembe.

Miután legyőzték őket, Batman újra megpróbálkozik Joker meggyilkolásával, amit Superman már nem akar megakadályozni. A hitevesztett Clark lamentálásba kezd, miszerint ő teljesen kiábrándult az emberi fajból, aminek hatására Batman végül felhagy bosszúállási szándékával, és élve hagyja ellenlábasát. Ekkor érkezik meg Lex Luthor hatalmas páncéljában, hogy legyengült hőseinkkel feltörölje a padlót, kezdve azzal az indítószöveggel, hogy ő bizony tudta, Batman nem lesz képes megölni se Jokert, se Supermant, ezért kénytelen ő elvégezni a piszkos munkát. A gonosz kopasz élete legszebb pillanatait élheti meg, ugyanis mindkettőjüket rendesen helyben hagyja. A küzdelem akkor ér el tetőpontjához mikor éppen a végső, halálos csapást mérné Supermanre, ám Batman utolsó erejével megragadja Lexet és a kettős lezuhan egy erkélyről, a gravitáció szabályainak engedve szép gyorsan az aszfalt felé véve az irányt. Több sem kell Kal-Elnek, a felkelő napnak köszönhetően újra egy kis erőhöz jut, így azonnal utánuk veti magát. Míg Batmant sikerül az utolsó pillanatban elkapnia, Luthor becsapódik a földbe, páncélja felrobban, ám őt magát már nem találják meg a romok közt.

Ezt követően Batman és Superman kezet ráznak, és újra szent a béke. Lezárásképpen Batman sörözni invitálja Supermant, akinek elmondása szerint egy üdítő jobban esne. THE END.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s